ЯМНИЦЯ ВІДСВЯТКУВАЛА 574 РІЧНИЦЮ

   У неділю, 05 серпня 2018 року с.Ямниця відзначало День села – 574 роки з часу першої писемної згадки, датованої 1444 роком. Святкування Дня народження села Ямниця відбулося вперше у складі новоствореної Ямницької об’єднаної територіальної громади.

  Урочисті заходи розпочалися зі Святої літургії у церкві св. Миколая за участі хору ім. Григорія Верьовки. Для мешканців та гостей це стало унікальною можливістю насолодитися неймовірним церковним співом видатних діячів музичного мистецтва. Після Служби усі спільно біля пам’ятника Борцям за волю України помолилися за душі загиблих героїв, котрі віддали життя за незалежність Батьківщини.

   Продовжилась святкова програма іграми та забавами для молоді. Конкурс малюнків на асфальті для дітвори подарував гарний настрій і самим учасникам, й усім хто спостерігав за стараннями малечі. Ніхто не залишився без подарунка. Автори найкращих робіт були нагороджені призами за перше, друге і третє місця у трьох вікових категоріях – дошкільнята, початкові та середні класи, а ще нагородили і наймолодшого учасника конкурсу. Решта юних художників також отримали заохочувальні призи. Нагородження провів голова Ямницької об’єднаної громади Роман Крутий.

   У той час, як діти кольоровою крейдою творили шедеври на асфальті, на футбольному майданчику і стадіоні відбувались спортивні змагання. Ямничани та усі бажаючі мали можливість випробувати свої сили в армреслінгу, підніманні гирі, стрибках через скакалку, ходьбі на ходулях, у жонглюванні м’ячем і перетягуванні канату. Переможці змагань були нагороджені грамотами й призами.

  Сонячного серпневого дня жителі села, молодь та гості поспішали  в центр села, адже там очікувалось головне дійство – урочистий концерт. У ході свята діяла  виїзна торгівля, а для дітей було організовано розважальне містечко з атракціонами і смаколиками.

   Із сусідньої Польщі до Ямниці на фестини завітали поважні гості – польська делегація з ґміни Свьонтки (Республіка Польща), з якою Ямницька ОТГ у березні цього року підписала Угоду про співпрацю.

Також на урочистості прибуло керівництво Тисменицького району – голова Тисменицької районної державної адміністрації Іван Семанюк, голова Тисменицької районної ради Тетяна Градюк, заступник голови районної ради Ігор Федоришин, заступник керівника виконавчого апарату районної ради, депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Королик.

   Голова Ямницької ОТГ Роман Крутий привітав жителів села зі знаковою датою, побажавши миру, процвітання, гарного настрою, розвитку, добробуту і всіляких гараздів:

“Нинішнє свято об’єднало всіх, хто народився й виріс у селі, хто став жителем громади та залишився тут назавжди. Тож нехай у кожному домі лунає дитячий сміх, панує щастя і благополуччя, а Ямниця і надалі залишається цікавим,  розвиненим і успішним населеним пунктом, де життя кожного мешканця й кожної родини наповнюватиметься теплом, радістю і надією на краще майбутнє”.

  У своєму виступі очільник громади подякував усім, хто долучився до організації та проведення урочистостей.

  Перед початком концертної програми усіх присутніх благословили отці-настоятелі церков Ямницької ОТГ.

  Також до слова були запрошені гості з Польщі, які висловили свої вітання й побажання ямничанам, подякували громаді за гостинність і співпрацю.

  До поздоровлень з нагоди урочистостей приєдналося також керівництво Тисмениці. Іван Семанюк і Тетяна Градюк у своїх вітаннях бажали ямничанам добробуту, процвітання, мирного неба й сталого соціально-економічного розвитку. Ямницька ОТГ одержала у подарунок від тисменицьких друзів книгу для записів історичних митей з життя громади під назвою “Ямницька об’єднана територіальна громада. Історія. Події. Життя. Люди”. До вітань для ямничан долучилась також голова села Майдан Марія Зелінська.

   Приємним дарунком для громади села стали історичні книги у фотографіях від мецената дійства, вихідця з с. Ямниця Мирослава Табачина, котрий також виступив з привітальним словом.

   Поздоровляли жителів села Ямниця зі святом також в.о. старости с. Сілець Михайло Владика, в.о. старости с. Павлівка Іван Вацеба та в.о. старости с. Тязів Василь Боднарчук.

   Приємною несподіванкою для ямничан було нагородження жителів села у  різних номінаціях. Відзначили ювілярів, першого зареєстрованого в Ямницькій ОТГ жителя, наймолодшого мешканця громади і наймолодшу бабусю.

 Програма заходу була насичена різними виступами – дитячими й дорослими, поважними й гумористичними, обрядовими й сучасними.

   На початок фестин мешканців села та гостей потішили виступи художніх колективів Ямницької ОТГ. Опісля глядачі мали змогу насолодитись  піснями артистів естради – Оксани Романюк та заслуженої артистки України Олесі Пасічняк. Розвеселив присутніх  своїми жартами сміхованець Ігор Чепіль.


  Святковий концерт набирав обертів. Справжньою родзинкою свята став виступ Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки з широким репертуаром українських народних пісенних, музичних та хореографічних скарбів і творів інших народів світу. Публіка насолоджувалася й щиро аплодувала майстерності артистів, одягнених у вишиванки з узорами різних етнічних регіонів України. Виступ легендарного хору подарував глядачам справжнє музичне задоволення, залишивши незабутні враження, які запам’ятаються надовго.

   Далі на публіку чекав виступ відомого українського рок-гурту СКАЙ. Незважаючи на дощ, усі були в захваті від драйвових пісень колоритних хед-лайнерів, і викликали колектив повторно заспівати «на біс».

  Крім того, під час концерту СКАЙ під оплески глядачів ямничанин Василь Ілащук вийшов на сцену з приголомшливим сюрпризом для своєї коханої – освідчився й зробив пропозицію руки і серця. Такого дівчина не очікувала, але у вирі емоцій сказала “так”.

  День села став для його мешканців пам’ятною датою і завершився далеко за північ святковою українською дискотекою для молоді.

ФОТОЗВІТ:

ВІДЕО:

Відео комунального підприємства “ТЕЛЕРАДІООРГАНІЗАЦІЯ “ТИСМЕНИЦЯ“