МАНДРІВКА “СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРЯ”

   30 червня 2019 р. учасники ямницького клубу “Сільський господар” відвідали краєзнавчий музей у мальовничому прикарпатському селі Саджава.

   Село зустріло гостей теплим сонячним промінням та недільним богослужінням в місцевому храмі. А наступною зупинкою були відвідини місця, наповненого духом історичного минулого. Етнографічний музей у Саджаві  налічує декілька десятків тисяч експонатів, котрі систематизовані, підписані та по-господарськи збережені.  Про цей музей відомо багато,  адже діє він уже впродовж 30 років і створений титанічною працею Василя Мороза, колишнього директора місцевої школи. Збирач старовини, на жаль, вже покійний сьогодні, встиг залишити по собі неоціненний спадок для саджавської громади. Вражені натхненною розповіддю екскурсовода ямничани поринули в світ історичного минулого галицького краю та мальовничого села Саджава. Берегиня музейного спадку – дружина Василя Мороза фахово й щиро розповідала про усі відділи музею, де кожен експонат має своє походження і свою власну історію.  Відвідувачі допитливо слухали розповідь, порівнюючи життя Саджави з минулим Ямниці.  Керівник клубу “Сільський господар” Антон Іваночко пригадує, що у далекому 1935 році Саджава була представлена делегацією на святі обжинок у с. Ямниця, котре традиційно в кінці серпня проводилося для цілої округи.

     Після відвідин музею ямничани побували у місцевій церкві,  яка на даний час перебуває у стані реставрації. Значною мірою реставраційні роботи у храмі здійснюються під керівництвом молодого місцевого фахівця Андрія Савчука, котрий детально ознайомив відвідувачів з особливостями реставрації та розповів про художню цінність церковних ікон.

    Учасники клубу “Сільський господар” висловлюють щиру вдячність сільському голові Ямницької об’єднаної територіальної громади  Романові Крутому та начальнику відділу культури, молоді та спорту ОТГ Христині Попадинець за сприяння в організації поїздки.  Велика дяка також учителю Саджавської школи  Іванові Савчуку за гостинну і теплу  зустріч ямницького товариства. Саме такі поїздки дозволяють глибше пізнати історію нашого краю та перейняти досвід збереження культурних надбань.

ФОТОЗВІТ: