ЖЕРТВИ МИНУЛОГО І ГЕРОЇ СЬОГОДЕННЯ. МИ ПАМ’ЯТАЄМО

  У Ямницькій об’єднаній територіальній громаді вшанували героїв сучасної історії та пом’янули жертв геноцидів української нації.

   21 листопада 2019 р. в Україні відзначали День Гідності та Свободи – свято, встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, а також вшанування патріотизму й мужності громадян; знакова дата на честь початку цього дня двох революцій, Помаранчевої революції (2004 року) та Революції гідності (2013 року), коли українці виходили з мирним протестом на майдан Незалежності в Києві і віддавали життя, щоб відстояти свої цінності та свободу.

   У населених пунктах Ямницької громади протягом тижня відбувся ряд заходів зі вшанування героїв, котрі невинно полягли, відстоюючи права і свободи людини та європейське майбутнє України, захищаючи ідеали демократії.

   У с. Павлівка з нагоди пам’ятної дати школярі Павлівського ліцею  провели тематичний вечір під назвою “Народ мій є, народ мій завжди буде”. А в місцевій бібліотеці було влаштовано виставку інформаційної преси та книг про Революцію Гідності.

   Тематичний куточок про події, які назавжди змінили історію українського сьогодення, облаштували у бібліотеці Ямницького ліцею. Кожен відвідувач читальні мав змогу почерпнути для себе інформацію про історію подій Майдану, Небесну Сотню, антитерористичну операцію та героїв АТО й ОСС, зокрема вихідців Ямницької ОТГ, які бережуть наше мирне небо і сьогодні.

   У селі Тязів до Дня Гідності також відбулася виставка книг у місцевій бібліотеці, присвячена історичним миттєвостям боротьби за національні цінності під назвою “Революція Гідності: ціна свободи”.

   У суботу, 23 листопада 2019 р. у вікнах кожної української родини палали свічі пам’яті в пам’ять про мільйони українців, вбитих під час геноцидів 1932-1933, 1921-1922, 1946-1947 рр., котрих насильницькою смертю замордувала тодішня комуністична тоталітарна влада. Пам’ятні заходи до Дня пам’яті жертв Голодоморів відбулися і в Ямницькій громаді.

    У селі Сілець 22 листопада в місцевій бібліотеці відбулася година скорботи “Зроніть сльозу за тими хто не зріс, що мали зватись гордо – українці”. Модерували захід художній керівник  будинку культури с. Сілець Галина Бибик та завідувач бібліотеки Надія Шидивар. Увазі присутніх були представлені тематичні поеми, прислів’я, поезії та українські народні казки, присвячені подіям 1932-1933 років. Година скорботи продовжилася презентацією світлин “Пам’яті  жертв  Голодомору – 1933”. Зі співчуттями одноліткам тих страшних років учасники заходу підтримали акцію “Зернина надії”, розмалювавши символічні зображення колосків пшениці. У пам’ять про загиблих діти засвітили свічку пам’яті, переломили по шматочку священного хліба і помолилися за заморені голодом душі.

   У Павлівці до Дня пам’яті жертвам голодоморів також відбулися тематичні заходи. На площі біля пам’ятника Т. Шевченку зібралися учні Павлівського ліцею та представники громадськості,  щоби помолитися за душі невинно замордованих українців. Отець Володимир Заліський відправив поминальну панахиду. Жертв голокосту присутні вшанували хвилиною мовчання, після чого усі разом  засвітили лампадки, підтримавши всеукраїнську акцію “Запали свічку пам’яті”.

    Довідково:

  День Гідності та Свободи, відповідно до Указу Президента України від 13 листопада 2014 року № 872/2014, відзначається з метою віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, котрі восени 2004 року та у листопаді 2013 р. – лютому 2014 р. стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої Держави і її європейського вибору, утвердження в Україні ідеалів свободи та демократії.

   Згідно з Указом Президента № 431/2007 від 21 травня 2007, кожну четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів, коли вшановують жертв геноцидів українського народу, внаслідок котрих насильно винищувалася нація.