День Соборності в Ямницькій громаді

   У Ямницькій ОТГ відзначили День Соборності

   Однією з найважливіших дат в історії нашої держави є саме 22 січня – День Соборності. Саме в цей день буремного 1918 року Центральна Рада ухвалила ІV Універсал, в якому Україна проголошувалася незалежною державою.

  «Народе України! Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народня Республіка. Справдилась колишня давня мрія батьків твоїх, — борців за вольности і права трудящих». Ці рядки з ІV Універсалу стали на більш як сімдесят років символом боротьби за Україну. Бо в ті часи, на жаль, незалежність не відбулася. Та 22 січня 1919 року на Софіївській площі у Києві Українська та Західноукраїнська народні республіки проголосили Акт злуки.

   Вперше за багато століть українці стали єдиною нацією. Цей день символізує єдність України та багатьох поколінь українців, які виборювали Соборність і Незалежність нашої держави.

   Вшановуючи цей день, жителі Ямницької ОТГ пройшли свічковим походом від церкви до символічної могили січовим стрільцям. Священики отець-декан Б. Курилів та отець Я. Рожак відправили поминальну панахиду за полеглими січовими стрільцями та вояками УГА. З вітальним словом до учасників ходи звернувся голова ОТГ Роман Крутий. Він сказав, що події 1918 року мають стати для нас історичним уроком, щоби не втратити того, що здобуто за роки незалежності, бути єдиними, сильними, вірними ідеям соборності Української держави. «У нас «немає часу на поразку», – закінчив словами Ліни Костенко свій виступ голова об’єднаної громади. Також ямничани виконали гімн українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина» та Державний Гімн України.

Фотозвіт: