“ОЙ, РАДУЙСЯ, ЗЕМЛЕ, СИН БОЖИЙ НАРОДИВСЯ!” ПЕРША РОЗКОЛЯДА У ЯМНИЦЬКІЙ ОТГ

   28 січня відбулася перша розколяда Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади “Ой, радуйся, земле, Син Божий народився!”. Після об’єднання чотирьох населених пунктів Тисмениччини, це перший спільний захід.

    Урочисто, під відкритим небом, на засніженій площі перед Ямницьким навчально-виховним комплексом, на великій, святковій сцені колядували кращі фольклорні колективи з сіл Павлівка, Тязів, Сілець та Ямниця.
Якщо свята зустрічають, то їх гарно треба й провести, аби вони повернулись до нас наступного року – переконані на Ямниччині.
    Після свят Водохреща та Івана Хрестителя закінчується вулична коляда, щедрівки, вертепи. В народі кажуть: «Прийшов Предтеча і забрав свята на плечі».
    Справжня українська розколяда важлива тим, що її святкують громадою, в колі друзів і рідних. На свято приходять із добрим настроєм і гарними думками, приходять сім’ями, з дітками та онуками.
    Саме таким був задум організаторів Ямницької розколяди – щира дружня атмосфера, приємні враження, відверта розмова, гарна українська коляда, найкращі національні та християнські традиції – зібрані в одному дійстві.
    Благословили всіх учасників свята декан Єзупільський, парох села Ямниця о. Богдан Курилів, священики місцевих храмів сіл об’єднаної територіальної громади: парох села Тязів о. Дмитро Кубацький, парох села Павлівка о. Василь Сенько.

    Сільський голова Ямницької об’єднаної територіальної громади Роман Крутий привітав мешканців Ямниччини та гостей свята з першим спільним християнським та мистецьким заходом – розколядою в Ямницькій сільській раді об’єднаної територіальної громади.
«Пишаюся тим, що це Різдво ми зустріли єдиною громадою, що павлівчани, тязівчани, мешканці Сільця та Ямниці, за давнім християнським звичаєм, зібралися тісним, дружнім колом з близькими та друзями привітати один одного з Різдвом Христовим, обмінятися найкращими побажаннями, заколядувати, прославляючи народження Сина Божого! Пишаюся тим, що я є частинкою цієї справжньої української громади!», – сказав Роман Крутий.

    На свято завітали депутат Івано-Франківської обласної ради Роман Ткач, голова Тисменицької районної ради Тетяна Градюк та заступник голови Тисменицької районної державної адміністрації Володимир Заник.
Гості привітали мешканців об’єднаної територіальної громади зі святом та побажали успіхів, миру, щастя в новому році.
    Неймовірне дійство справило велике враження на присутніх: колоритні українські села показали найкращі мистецькі надбання краю, щирі колядки, щедрівки та віншування з уст маленьких жителів Ямниччини наповнювали душу радістю, вселяли надію на те, що Україна має майбутнє, що звичаї і традиції є кому передавати, є кому зберігати. Багато усмішок і щасливих хвилин подарувала дітям цікава розвага, запропонована організаторами дійства – катання на санях, запряжених кіньми з дзвониками, дорослі ж могли за «чашкою» глін-твейну поспілкуватися, зігрітися та обмінятися враженнями про гарні різдвяні святкові дні. Завершилася розколяда на Ямниччині гучною українською дискотекою.

    Варто зазначити, що захід мав великий успіх – його відвідали сотні мешканців Ямницької ОТГ, гостей та друзів громади. Нестандартний, творчий та оригінальний підхід до організації свята став несподіванкою не тільки для Ямничан, а й для усієї Тисмениччини. «Такий досвід варто перейняти», – підсумували гості розколяди.

    Сільський голова Ямницької об’єднаної територіальної громади Роман Крутий щиро вдячний депутатському корпусу, в.о. старост населених пунктів громади, працівникам апарату сільської ради, членам оргкомітету, підприємцям та учасникам першої розколяди за роботу, допомогу, сприяння та підтримку.

Ось вони, наші найкращі колядники:

  1. Молодіжний, фольклорний колектив «Вишиванка» та аматорський дитячий театр-студія «Літопис». Художній керівник Галина Бибик.
  2. Молодіжний церковний хор церкви Різдва Христового с. Сілець. Регент хору Василь Величко.
  3. Хор Ямницької ДМШ.
  4. Народна, аматорська, хорова капела «Дзвін» ім. Романа Долчука. Художній керівник та диригент Ярема Павлик, концертмейстр – Андрій Дейчаківський.
  5. Ансамбль народного танцю «Ямничанка» Ямницького Будинку культури. Керівник Ярослав Семкович, концертмейстр – Петро Харук.
  6. Вокальні ансамблі «Калина» та «Відродження» Ямницького Будинку культури. Художній керівник та диригент – Євген Галька.
  7. Найколоритніший аматорський художній колектив «Вифлиємська зоря» Будинку культури с. Павлівка . Художні керівники: Олександра Боднар та Заслужений діяч мистецтв України Володимир Савчук.
  8. Найменші учасниці концерту із села Павлівка: Іваночка Мандзюк, Іванка Бойко та Іванна Криштоф із колядкою – «На Різдво Христове Ангел прилетів» . Керівник – Христина Попадинець.
  9. Дві сестрички – Роксолана та Соломія Петруняк, вихованки вокальної студії МУЗА ІФ під керівництвом Вікторії Ватащук із колядою «День Різдва!» .
  10. Учасники художньої самодіяльності з мальовничого села Тязів «Театральна скриня» з театралізованим дійством «Маланка». Художні керівники: Світлана Желюк та Оксана Ковальчук.
  11. Солісти із с. Тязів:
    • Марина Сербин «Новий рік!»
    • Вікторія Музика «Моя коляда»
    • Марія Криса «Як сяяла зоря»
    • Андрій Дорошенко «Новорічна»
  12. Народний, аматорський, хоровий колектив «Просвіта» викладачів музичних шкіл району народного дому м. Тисмениця. Художній керівник та диригент Світлана Бойко.
  13. Начальник відділу культури, молоді та спорту Ямницької ОТГ – Христина Попадинець піснею “Різдвяна ніч!”

Фотозвіт: