ГОЛОВА ЯМНИЦЬКОЇ ОТГ РОМАН КРУТИЙ – ПРО ПЕРШІ П’ЯТЬ МІСЯЦІВ РОБОТИ НОВОСТВОРЕНОЇ ГРОМАДИ

     

   У неділю, 25 березня 2018 року, у приміщенні актової зали Ямницького ліцею відбувся публічний звіт голови Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади Романа Крутого. На схід громади села були запрошені заступник начальника Тисменицького відділу поліції підполковник поліції Ігор Наливайко, старший дільничний офіцер поліції старший лейтенант поліції Віктор Тимків, архітектор Роман Сулик.

    Мешканці центру громади – села Ямниця – протягом трьох годин поспіль мали можливість поспілкуватися з головою ОТГ Романом Крутим, задати питання, обговорити своє бачення, озвучити свою позицію, акцентувати увагу на найболючіших проблемах, висловити пропозиції щодо їх вирішення. Усі присутні показали справжню зацікавленість в розгляді питань, що стосуються розвитку рідного села.

   Діалог мав успіх, бо напрямок руху є спільним і для громади і для її керівників.

   «Найбільше впливу на усе, що відбувається в державі, має та громада, яка має найбільшу владу. Влада може або зосереджуватися в центрі, або бути відданою на місця.

   Ми з вами сьогодні розпочали змінювати  державу. Ми отримали більшу свободу, але й більшу відповідальність.

   Ми об’єдналися, щоб самостійно і ефективно керувати своїми справами у своїх селах. Як нам це вдасться – покаже час», – вважає голова ОТГ Роман Крутий.

   У перші місяці роботи основним нашим завданням було – аби сформована громада стала фінансово та кадрово спроможною, тобто мала добрих управлінців, професіоналів для роботи у виконавчому комітеті ради, освітян та медиків для надання послуг нашим мешканцям.

   Ми оптимізували надання послуг. Зокрема освітніх, медичних, адміністративних: розумний підхід до реформування сільських шкіл має підвищити якість освіти, дозволить використати кошти на щось доцільніше, для отримання великої кількості довідок, не треба буде їхати у район. Це є нашою додатковою перевагою.

  За короткий час в ОТГ створено три старостинські округи: Тязівський, Павлівський та Сілецький, призначено виконуючих обов’язки старост цих округів, здійснено безліч юридичних дій з перейменування, ліквідації, реєстрації та створення основних установ і організацій громади.

  Іншим важливим завданням стало прийняття бюджету громади на 2018 рік. Бюджет-це основний фінансовий документ ОТГ. Правильно складений бюджет – запорука спроможності громади. Так, для Ямницької ОТГ він склав 81,0 млн. гривень. Перевага бюджету ОТГ – надходження 60% ПДФО, збільшення поступлень від оренди землі та ін.

   Розуміючи неготовність громади відразу взяти на себе усі зобов’язання, держава, наразі, підтримує нас. Ця підтримка надходить у вигляді освітньої та медичної субвенцій – дотацій з державного бюджету нашому місцевому бюджету. Держава зараз старається забезпечити те, що теоретично не зможе забезпечити громада. Сума 81,0 млн. гривень включає цю субвенцію.

  Крім того, згідно з законодавством, усім громадам, що об’єдналися, держава забезпечує інфраструктурну субвенцію. Тому, й Ямницька ОТГ у травні-липні 2018 року очікує на отримання інфраструктурної субвенції з державного бюджету у сумі 2,5 мільйона гривень.

   Разом з тим, зазначив Роман Крутий, Ямницька ОТГ є «реверсною громадою». Реверсна дотація – це кошти, які місцеві бюджети передають до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій.

  Інакшими словами, держава встановлює певний норматив щодо податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств (для місцевого самоврядування більш вагоме значення має ПДФО). І за цим нормативом, якщо село чи місто з розрахунку на 1 мешканця заробляє більше від цих доходів, тоді держава частину цієї дотації забирає собі.

  Ямницька ОТГ повертає 6,5 мільйона гривень реверсної дотації у державний бюджет. Такі ось метаморфози між- бюджетних відносин.

   Попри все, бюджет 2018 дозволяє нам продовжити фінансування існуючих програм ОТГ та додатково фінансувати нові, прийняття яких є вимогою часу.

   Серед них: Цільова програма «Духовне життя», Програма підтримки діяльності ГО «Ямницька спілка учасників АТО», Програма благоустрою населених пунктів ОТГ, Програма фінансової підтримки ГО «Футбольний клуб «ВИХОР» Ямниця», Програма соціального захисту населення в Ямницькій ОТГ та багато інших, не менш важливих.

  Роман Крутий повідомив про те, що бюджет цього року дозволяє завершити благоустрій Ямницького ліцею, продовжити ремонт доріг та освітлення вулиць.

   V сесія Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади сьомого демократичного скликання, яка відбулася 28 лютого 2018 року, прийняла рішення про фінансування багатьох інфраструктурних об’єктів громади в цілому і села Ямниця зокрема.

   Щоб не бути голослівним, голова ОТГ Роман Крутий, розповів докладно про них.

   Виділено та буде профінансовано у 2018 році кошти на:

  • благоустрій території Ямницького НВК – 1159,618 тис. грн. та 240,382 тис. грн.;
  • фінансову підтримку ГО «Молодіжний альянс Ямниці» – 50,0 тис.грн.;
  • КП «Ямниця» – 200, 0 тис.грн., а також придбання трактора з причепом та поворотним відвалом-820,0 тис. грн., мотокоси, бензопили, електрогенератор, перфоратори, газонокосарки- 250,0 тис. грн.;
  • будівництво футбольного поля зі штучним покриттям с.Ямниця – 180,0 тис. грн.;
  • реконструкцію стадіону – 800,0 тис.грн.

Розподіл коштів на капітальний ремонт доріг у с.Ямниця (2018 рік):

Назва    заходу Сума (грн.)
1. вул. Зелена 270 000
2. вул. Хмельницького 300 000
3. вул. Нижникевича 300 000
4. провулок Залізничний, мікрорайон «Кампучія» 350 000
5. вул. Небесної Сотні 150 000
6. вул. Коцюбинського 500 000
Всього: 1 870 000

Розподіл коштів на поточний ремонт доріг у с.Ямниця (2018 рік):

Назва    заходу Сума (грн.)
1. вул. Білозіра, вул. Хмельницького, вул. Зелена, вул. Шухевича, вул. Бандери 200 000
2. вул. М.Рильського 150 000
3. вул. Гагаріна 70 000
4. вул. Савчака 60 000
5. Всього: 480 000

Програма  благоустрою населених пунктів громади  (с.Ямниця)

Назва    заходу Сума (грн.)
 1. Облаштування рову бетонними лотками по вул.Хмельницького. 150 000
2. На ремонт пішохідного мосту (повна заміна дощок) через р. Ямничанка, що знаходиться на вул. Рильського. 10 000
3. Впорядкування могили Ямницького пароха Антонія Струтинського (1832-1907). 15 000
4. На облаштування пішохідного містка через р. Млинівка по вул. Р. Шухевича. 15 000
5. На заміну огорожі військового кладовища вояків німецької армії «Меморіал воякам німецької армії»  та на закупівлю фарби та державних стягів Німеччини та України. 5000
6. Почистити від самосіву (кущі, дерева) вздовж потічка (потічок між вулицями Яремчука та Тичини) і вздовж посадки, дорога до ЦШК 10 000
7. Ремонт містка між вул. Яремчука – Тичини. 15 000
8. Нове будівництво закріплювальних споруд дороги по вулиці Савчака в с. Ямниця. 1 480 000
9. На проведення робіт щодо облаштування тротуарів по вул. Галицька повз мікрорайону «Бангладеш» та магазин «Вітан». 50 000/50 000
10. Виконання земельних робіт (нарізка доріг, канав і т.д.) та будівництва електролінії напругою 220В до урочища «Луги» (там де виділено землі під будівництво для учасників АТО). 200 000
11.

 

Будівництво пішохідного переходу через залізничні колії на 132 км станції Ямниця ( виготовлення ПКД) 146 934
12. Будівництво об’єктів відведення дощових та талих вод вулиць Самостійна, Сонячна, Вільна, Небесної Сотні, Смицнюка. 550 000
13. Облаштування бетонними лотками фоси по вул. Галицька в мікрорайоні «Кампучія», яка є кінцевою точкою водовідведення з полів урочища «Думанів» та вул. Хмельницького. 150 000
14. Облаштування дитячого майданчика по вул. Смицнюка (біля річки). 120 000
15. Встановлення освітлення в тунелі на вул. Гагаріна. 35 000
16. Освітлення незавершеної частини вул. Гагаріна. 20 000
17. Встановлення дорожнього сферичного дзеркала безпеки на перехресті вулиць Галицька-Бандери –Гагаріна 4000
18 Освітлення вул. Галицької 250 000
19. Облаштування майданчика в урочищі «Луг», – 120 тис. грн., асфальтування під’їзної дороги – 30,0 тис. грн., проведення освітлення – 15,0 тис. грн. 165 000
20. Чистка стічної канави вул. Привокзальна, Тичини, Яремчука. 500 000
21. Обслуговування світлофорів. 22 000
22. Виготовлення пам′ятної плити воякам УПА. 50 000
23. Виготовлення дошок оголошень. 50 000
24. Виготовлення ПКД та встановлення світлофора. 220 000
25. Освітлення дитячого майданчика біля вул. Тичини. 60 000
26. Асфальтування дороги  до дитячого майданчика по вул. Тичини. 130 000
ВСЬОГО: 4 472 934

   Як бачимо, передбачено кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації для встановлення пішохідного переходу через залізничну колію. Важливо, що проблема зрушила з мертвої точки і почалося її вирішення. Так само, зрушилися з місця проблемні питання, до яких важко було взятися багато років, в усій ОТГ.

   Суми коштів, спрямовані на населені пункти Ямницької ОТГ:

  Сілецький старостинський округ – 3 мільйони гривень, Тязівський старостинський округ – також, близько трьох мільйонів гривень, Павлівський старостинський округ – близько 4 мільйонів гривень.

   Завдяки, наполегливості та зусиллям сільського голови Романа Крутого та старанням депутатів різних рівнів, у бюджет ОТГ залучено додаткові кошти з інших бюджетів.

  З обласного бюджету Ямницька ОТГ отримала 1 мільйон 300 тисяч гривень на будівництво каналізаційної мережі вулиць Шевченка-Поповича. «У перспективі – будівництво цих мереж для усіх домоволодінь Ямниці», – повідомив Роман Крутий.

   Цікавим для громади було повідомлення про доступ до мережі Інтернет кожного класного приміщення Ямницького ліцею та усіх громадян в усіх публічних громадських місцях населеного пункту (автобусні зупинки, торгові точки, спортивні споруди).

   Активно запрацював новостворений відділ проектів та програм розвитку місцевого самоврядування, який займається також налагодженням міжнародної співпраці громади. Працівники відділу підготували та подали на конкурс від Державного Фонду Регіонального Розвитку 6 проектів.

  Завдяки ініціативі сільського голови Романа Крутого, підтримці депутатів, роботі відділу проектів, підписано Угоду про співробітництво між ґміною Сьвйонткі (Республіка Польща) та Ямницькою сільською радою об’єднаної територіальної громади (Україна). Офіційний документ підписали війт ґміни Сьвйонткі – Славомир Ковальчик та сільський голова Ямницької об’єднаної територіальної громади – Роман Крутий. В найближчих планах є написання спільного проекту до Польсько-української ради молодіжного обміну. Налагоджено контакти з владою гміни Залешани Підкарпатського воєводства.

   Підготовано і подано проект зі створення та функціонування ЦНАПу Ямницької ОТГ в Програмі «U-LEAD з Європою» в частині створення ЦНАПів.

  Розроблено Програму соціально-економічного  та культурного розвитку Ямницької ОТГ, де графічно і доступно для кожного мешканця показано усі складові серйозного фінансово-економічного документу.

   Створено і запущено в роботу цікавий, інформативний та доступний сайт Ямницької ОТГ. На якому, до речі громадськість найближчим часом побачить текстовий варіант звіту сільського голови Романа Крутого.

   Ямницька громада йде в ногу з часом. Впроваджує реформи у багатьох галузях господарювання.

   У лютому 2018 року в громаді, рішенням сесії, відповідно до чинного законодавства та діючої реформи медичної галузі, створено некомерційну установу – Центр первинної медико-санітарної допомоги. До нього увійдуть амбулаторії села Ямниця та Павлівського старостинського округу, фельдшерсько-акушерські пункти Тязівського та Сілецького старостинських округів.

  Деталі подальшої медичної реформи повідомила мешканцям села Ямниця в.о. головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Марина Островська. Доступно поспілкувалася в.о. головного лікаря з односельчанами про етапи реформи, укладення декларацій з лікарями, алгоритм подальшого медичного обслуговування в громаді.

   Начальник відділу освіти Ямницької ОТГ Наталія Винник повідомила, що усі заклади освіти на території громади на даний час передані на баланс громади. Відповідно зазнали змін усі установчі документи, і відтепер, засновником кожного навчального закладу є Ямницька сільська рада об’єднаної територіальної громади.

   Наталія Винник також відповіла на запитання присутніх, обговорила можливі шляхи вирішення нових завдань, які ставить нова освітня реформа.

   Працівники поліції мали можливість розповісти про особливості та методи своєї роботи, відповіли на запитання мешканців громади, запевнили у своїй відкритості та зацікавленості у збереженні громадського порядку та дотриманні законності на території Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади.

   Одним з найцікавіших питань порядку денного сходу села Ямниця, стало обговорення місця розміщення адміністративно-культурного центру громади. Як ми уже повідомляли раніше, для спорудження центру запропоновано дві окремі ділянки.

   Перша, навпроти церкви Св. Миколая через дорогу, за пам’ятником провіднику ОУН «Сталю». Друга – на в’їзді в мікрорайон «Кампучія».

   Сільський голова Роман Крутий нагадав присутнім, що у лютому цього року на п’яту сесію Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади було запрошено фахівців у галузі архітектури.

    Тоді експерти, проаналізувавши обидві ділянки, подали депутатам та представникам громадськості ОТГ проектні пропозиції, архітектурне бачення розміщення на них адміністративно-культурного центру громади.

   Перша ділянка дещо обмежена забудовами по периметру, а масштаб будівлі, за втілення усіх вимог і потреб, буде велетенським і виглядатиме у кілька разів більшим за церковну споруду ще й буде максимально наближеним до дороги. Тому, архітектори пропонують зробити на цій площі скверик, паркову зону, громадський простір з фонтаном, лавочками, місцем для сцени і святкувань великих заходів у громаді. Мешканці зможуть відпочити, поспілкуватися, діти погратися навіть, після Богослужіння у храмі чи просто на вихідних.

   Ділянка на в’їзді в мікрорайон «Кампучія» має більшу перспективу в архітектурному плані, має розвиток, майбутнє, може змінюватися, може розширюватися, за потреби. Там можна буде побудувати навіть басейн чи невеличкий спорткомплекс. Архітектурні рішення не матимуть обмежень простором.

   Для спілкування з громадою села Ямниця і цього разу було запрошено Романа Сулика.

   У неділю, 25 березня, питання обговорювалося вкотре аби вислухати усі думки мешканців, виокремити найкращі пропозиції, узагальнити їх та мати змогу робити висновки і рухатися далі, розробляючи архітектурні рішення, максимально наближені до вимог громади Ямниччини.

   Сільський голова Роман Крутий запевнив присутніх, що найближчим часом, обов’язково буде проведено спільна зустріч громади та депутатського корпусу ОТГ для прийняття остаточного рішення з цього приводу.

  На завершення розгляду питань порядку денного сходу громади села Ямниця та свого публічного звіту, сільський голова Роман Крутий щиро подякував архітектору, представникам поліції, представникам засобів масової інформації, депутатам, працівникам відділів освіти, культури, медицини Ямницької сільської ради, працівникам КП «Ямниця», громадським активістам, гостям та усім присутнім за те, що зробили захід цікавим, інформативним, публічним (адже ті, хто не мали змоги відвідати захід особисто, переглядали трансляцію в режимі он-лайн у соціальній мережі Facebook, завдяки членам ГО «Молодіжний альянс Ямниці»), за те, що долучилися до розвитку своєї громади.

  «Наше об’єднання стало реальним кроком до відродження села, бо ми отримали кошти на власний розвиток, ми вчимося ефективно їх витрачати. Крім того, у наших мешканців з’явилося бажання долучатися до діяльності місцевих органів влади, бо люди відчувають, що мають реальний вплив на своє власне життя», – переконаний Роман Крутий.