КОЛОРАДСЬКИЙ ЖУК. МЕТОДИ БОРОТЬБИ

  Колорадський жук, перезимувавши у ґрунті, ранньою весною шукає їжу. Мова йде про рослини родини пасльонових: картопля, помідори, баклажани. Цей шкідник є ненаситним і дуже плодючим. Одна жіноча особина відкладає від 400 до 700 яєць.  Через 5-17 днів з’являються личинки, які протягом 16-30 днів об’їдають листя картоплі. За цей період вони проходять чотири етапи розвитку:

1) особини маленькі, червоного кольору, розміром з макову зернину;

2) особини середнього розміру, червоні, здатні повзати;

3) особини великі, червоні;

4) особини великі, оранжевого кольору, декотрі з чорно-білими смугастими твердими крилами.

  Боротися з колорадським жуком потрібно із настанням тепла і до пізньої осені. Існує кілька методів боротьби з цим шкідником:

  • агротехнічний – дотримання сівозміни, саджання картоплі на помірній відстані одна від одної;
  • біологічний – використання різноманітних настоїв, біологічних засобів;
  • хімічний – використання хімічних препаратів.

  Хімічний метод нині популярний серед землеробів, які мислять нераціонально. У продажі є настільки багато різновидів отрути проти колорадського жука, що він, здавалося б, давно мав би зникнути угідь. Але у природі усе відбувається непросто, і кожне наступне покоління шкідника з’являється на світ більш пристосованим до хімічних речовин, якими його обробляють. Нераціонально мислячі землероби у такому випадку починають застосовувати проти колорадського жука повійну дозу отрути, помилково думаючи, що це допоможе швидко й ефективно перемогти шкідника. Але ми забуваємо про здорове довкілля, про якість врожаю, а відтак, про здоров’я власне та членів своєї сім’ї. На жаль, на сьогодні спостерігається байдуже ставлення до цієї кричущої проблеми. Ми вдаємося до легких шляхів – купити отруту, обробити шкідників, а якщо не допомогло, повторити дії із подвійною дозою отрути.

   На противагу хімічному, біологічний метод захисту рослин вимагає певних знань. На присадибних ділянках можна використовувати природні засоби для обприскування  картоплі. Варто зауважити, що жодні методи боротьби (ні хімічні, ні біологічні) з колорадським жуком не діють на яйцекладки шкідника. Личинок можна знищити деревним попелом (найкращий березовий), посипаючи ним зранку листя картоплі. Ефективний від яйцекладок розчин сечовини (мінеральне добриво) у пропорції 100 г на 10 л води. Можна застосовувати відвар різноманітних трав: чистотіл, пижмо, полин тощо.

   В останній період для знищення колорадського жука спостерігається тенденція використання власниками городів на своїх картопляних ділянках екологічно чистих препаратів біологічного походження. Більш детальну інформацію стосовно їх найменувань та впливу можна дізнатись у клубі “Сільський господар” за телефоном +38066 850 17 14 (контактна особа – Антон Іваночко).

  Наведені методи боротьби з колорадським жуком будуть ефективними, за умови їх раціонального застосування. Пам’ятаймо, що здоров’я людини залежить від багатьох факторів, зокрема й від їжі. Тому, потрібно вирощувати і споживати екологічно чисту картоплю.

Голова клубу “Сільський господар”

Антон Іваночко