ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ЯМНИЦЬКОЇ ОТГ ДО ПОЛЬСЬКИХ СВЬОНТОК

  З 07 по 09 вересня 2018 року в рамках підписаної цьогоріч Угоди про співпрацю між ґміною Свьонтки Ольштинського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства (Республіка Польща) та Ямницькою об’єднаною територіальною громадою відбувся робочий візит української делегації до ґміни-партнера.

   Метою поїздки стали обмін практичними навичками в питаннях здійснення місцевого самоврядування, вивчення досвіду у сфері розвитку і збереження культурного та природнього потенціалу ґміни, а також  ознайомлення з особливостями історичних надбань польських колег.

  Делегація була представлена радником сільського голови Ямницької ОТГ Миколою Зелінським, в.о. старости с. Павлівка Ямницької ОТГ Іваном Вацебою, в.о. старости с. Тязів Ямницької ОТГ Василем Боднарчуком, депутатом Ямницької сільської ради ОТГ Михайлом Третяком і головним спеціалістом відділу проектів та програм місцевого самоврядування, перекладачем Надією Криховецькою. Усі витрати за проживання і перебування взяла на себе влада ґміни Свьонтки.

  Першого дня візиту делегати побували в українській греко-католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці у м. Ольштин та спільно з польськими друзями поклали квіти до пам’ятника Жертвам операції “Вісла”.

 Представники Ямницької ОТГ мали нагоду відвідати оборонну фортецю часів Середньовіччя – реконструйований Замок хрестоносців у м. Рин.

  Далі українських гостей чекала екскурсія кораблем у м. Гіжицько під назвою „Мазури – край озер”. Корабель проплив озерами Негочин, Кісайно, Лебединий шлях та каналами, що їх єднають. Це була чудова нагода перейняти досвід створення рекреаційних зон, відновлення й функціонування природних територій, розвитку зеленого туризму.

  В рамках запланованих зустрічей представники Ямницької громади відвідали господарство Агати і Криштофа Нєбжидовських з виготовлення екологічно чистої молочної та сільськогосподарської продукції (c. Влодове), а також Лавандове господарство Галіни Дудала, яке спеціалізується на виготовленні екологічної харчової продукції (фруктова й овочева консервація, мед) та виробів ручної роботи (свічки, предмети декору) з використанням лаванди (c. Влодове).

  Делегація мала змогу побувати на традиційному для ґміни Святі обжинок. Святкування розпочалося з Богослужіння у костелі святих Косми і Даміана. Опісля відбулася урочиста хода від костелу до місцевого Сільського Парку, де проходило дійство. Під час відкриття фестин війт ґміни Свьонтки Славомір Ковальчик привітав делегацію, щиро подякував за візит, висловивши сподівання, що співпраця буде довготривалою, а на обидві її сторони у майбутньому чекають нові спільні проекти в рамках підписаної Угоди про співробітництво.

  Представники української делегації подякували польським колегам за запрошення, передали вітання від голови Ямницької об’єднаної громади Романа Крутого і поздоровили усіх присутніх зі Святом урожаю, побажавши ґміні добробуту, процвітання, наснаги, благополуччя та розвитку. Славомір Ковальчик прийняв з рук делегатів коровай на вишитому рушнику і картину з пейзажем Карпатських гір, подаровані на знак вдячності за плідну співпрацю.

  У ході дійства відбувались різноманітні забави і конкурси, зокрема конкурс на кращий житній вінок від сільських господарів ґміни та конкурс солодких булочок від місцевих господинь.  Українські гості взяли участь у змаганнях з перетягування канату й метання картоплі. Делегація разом з усіма мала нагоду послухати виступи місцевих мистецьких колективів та музичних гуртів, а також подивитися фаєр-шоу. Святкова атмосфера переповняла фестини аж до їхнього завершення.

 Українська делегація вдячна владі ґміни Свьонтки за теплий прийом і сподівається на подальшу довготривалу співпрацю. Адже, одним із пріоритетних напрямків роботи Ямницької ОТГ є розвиток міжнародного співробітництва. Тому, громада продовжує активно працювати у цьому напрямку, зокрема шляхом підвищення ефективності діяльності органів місцевого самоврядування через вивчення напрацювань іноземних колег, а також у сфері реалізації спільних з польськими партнерами молодіжно-культурних проектів.

  До слова, у липні відбувся соціально-культурний візит молоді ґміни Свьонтки в Ямницьку об’єднану громаду, в рамках якого польські діти разом зі своїми українськими однолітками познайомились ближче, знайшли нових друзів та обмінялись досвідом. А в серпні Ямницьку ОТГ з робочим візитом відвідали представники влади ґміни Свьонтки, де вони  мали змогу побувати на урочистому святкуванні Дня села Ямниця.

ФОТОЗВІТ: