СХІД ГРОМАДИ СЕЛА ЯМНИЦЯ ТА ПРИЙНЯТТЯ ІСТОРИЧНОГО РІШЕННЯ

   У неділю, 30 вересня 2018 року, у приміщенні актової зали Ямницького ліцею відбувся схід громадян села Ямниця. Головним питанням порядку денного стало обговорення місця розташування адміністративно-культурного центру громади.

  Зі вступним словом до ямничан звернувся голова Ямницької об’єднаної територіальної громади Роман Крутий, який зазначив, що на попередньому сході села для зведення центру було запропоновано дві окремі ділянки: перша – навпроти церкви Св. Миколая через дорогу; друга – в урочищі “Ямчище”. Після експертної оцінки обох ділянок фахівцями у галузі архітектури було розроблено дві проектні пропозиції, з якими мешканці мали змогу ознайомитись на веб-сайті Ямницької ОТГ. Опісля запрошений на зустріч експерт з архітектурних питань Роман Сулик детально представив ці пропозиції присутнім.

   Перша пропозиція, яку презентував увазі присутніх пан Роман, стосувалася розміщення на території навпроти церкви паркової зони з лавочками, місцем для сцени, місцем проведення свят, а також автостоянкою. Архітектор наголосив на доцільності облаштування тут громадського простору для відпочинку, з огляду на невелику площу території.

  Друга пропозиція, запропонована фахівцем, відображала архітектурне бачення стосовно зведення адміністративно-культурного центру громади в урочищі “Ямчище”. Роман Сулик детально ознайомив присутніх зі схемами проекту двоповерхового комплексу. Його адміністративна частина охоплює ЦНАП, приміщення для працівників апарату ради, санвузли, хол з відкритими сходами й ліфтами, зал засідань та зону для очікування й відпочинку. Друга, культурна частина, поєднує в собі навчальні класи для мистецьких гуртків і багатофункціональний зал з рухомою сценою для проведення концертів, молодіжних дискотек, зустрічей, конференцій, засідань, кіносеансів та інших заходів.  Зовні споруда, за словами архітектора, повинна виглядати сучасною, освітленою та просторою, зі скляним фасадом, колонами та багатьма входами/виходами. Пропозиція планування території довкола будівлі включає невелику мілку водойму, у якій відображення колон фасаду візуально збільшуватиме вигляд споруди, а також відпочинковий ландшафт з лавочками та зеленими насадженнями, літнє кафе, автостоянку, раціонально продуману схему дорожнього вузла заїзду на територію та виїзду з неї. На думку експертів, площа даної ділянки дозволяє спорудити сучасний адміністративно-культурний центр з великими перспективами та, за потреби, можливістю змінюватися в архітектурному плані.

    Після детального представлення архітектором схем проекту адміністративно-культурного центру громади, присутні мали нагоду поставити експертові запитання та висловити свої думки. На підтримку зведення комплексу в урочищі “Ямчище” виступили зокрема голова ГО „Молодіжний альянс Ямниці” Мар’ян Новосільський від імені представників молодіжної ради, голова клубу “Сільський господар” Антон Іваночко, радник голови Ямницької cільської ради ОТГ Микола Зелінський та член виконкому, депутат обласної ради Роман Ткач.

  Вислухавши усі пропозиції й побажання, громада шляхом голосування обрала місцем для будівництва адміністративно-культурного центру громади урочище “Ямчище”.

  Другим пунктом порядку денного зустрічі громадськості села було “Різне”. Жителі ставили свої запитання голові громади Романові Крутому, на які отримали ґрунтовні відповіді. Виступи присутніх стосувались, зокрема: подальшої долі недобудованого приміщення так званої „котельні” на території Ямницького ліцею; проблемних для пішохідного переходу ділянок дороги національного значення, яка пролягає через село; благоустрою; проведення каналізування вулиць та інших питань.

  На завершення розгляду порядку денного голова Ямницької ОТГ зазначив, що наступним кроком у реалізації спорудження культурно-адміністративного центру стане розробка проектної документації.

Окрім коштів із власного бюджету ОТГ, будуть залучені ресурси обласного та державного бюджетів. Відтак,  ідея створення центру громади поєднала в собі два аспекти – адміністративний та культурний, що дозволить звертатися у різноманітні фонди підтримки, зокрема ДФРР, які допоможуть отримати кошти на будівництво даного об’єкту. Саме у такому напрямку ми плануємо спрямовувати свою подальшу роботу”, – наголосив Роман Крутий.

   Наостанок сільський голова щиро подякував усім присутнім за таку плідну зустріч, на якій було прийнято історичне рішення і висловив сподівання, що мешканці громади надалі активно долучатимуться до діяльності місцевих органів влади та сприятимуть розвиткові свого села і Ямницької громади в цілому.

ФОТОЗВІТ:

ПРОЕКТНІ ПРОПОЗИЦІЇ ПУБЛІЧНОГО ПРОСТОРУ ТА АДМІНІСТРАТИВНО-КУЛЬТУРНОГО КОМПЛЕКСУ

ПУБЛІЧНИЙ ПРОСТІР

    Керівництво громади при формуванні публічного простору опирається на принципи: доступність, комфорт і безпека, багатофункціональність, естетика, соціалізація. Центр громади і села Ямниця формується комплексом об’єктів: школа, церква, адміністративна будівля, лікарська амбулаторія і кілька меморіалів. Проте головним елементом центральної частини мала б бути власне площа. Відповідно пропонується використання існуючої ділянки поруч з школою, як центральної частини публічного простору.

   Передбачається створити дві смуги озеленення з квітниками та деревами, лавки та малі архітектурні форми, паркінг для авто тощо.

   Площа виконуватиме одночасно 3 функції: повсякденна (для прогулянок і відпочинку), святкова (для зборів, концертів), тематична (проведення ярмарки, виставок тощо).

АДМІНІСТРАТИВНО-КУЛЬТУРНИЙ КОМПЛЕКС

    Новий адміністративно-культурний комплекс планується розташувати в урочищі “Ямчище”, на ділянці біля провулку Залізничний. По периметру комплексу сформовано зелений простір з мережею пішохідних зв’язків, неглибокою водоймою, автостоянкою та сквером з місцями для відпочинку.

   Власне будівля складається з трьох архітектурних зон:

1) адміністративна частина – 2 поверхи, ЦНАП (53,51 м.кв.), кабінети та відділи (208,24 м.кв.), 2 конференц-зали (80,62 м.кв.), допоміжні приміщення (134,87 м.кв.);

2) зал для виступів (338,87 м.кв.) та допоміжними приміщеннями (88,78 м.кв.);

3) вхідний хол-рецепція (зона очікування, кафе, виставково-експозиційна зона) – 316,31 м.кв.

Основні техніко-економічні показники:

Площа ділянки 1,7 га

Площа забудови 1647,73 м.кв.

Площа мощення 4855, 87 м.кв.

  Свої пропозиції щодо проекту будівництва культурно-адміністративного комплексу та публічного простору Ви можете подавати у Ямницьку сільську раду ОТГ до 17 жовтня 2018 року включно, за адресою с. Ямниця, вул. Галицька, 36, а також на адресу електронної пошти yamnytsya.rada@gmail.com, або у приватних повідомленнях групи Ямницької ОТГ у соцмережі Фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/yamnytskaotg/

  Контактний телефон (03436) 53 217.

   Керівництво громади прийме до уваги всі пропозиції, побажання та зауваження.