ДЕЛЕГАЦІЯ ЯМНИЦЬКОЇ ГРОМАДИ НА ВІДКРИТТІ БІБЛІОТЕКИ У ПАРТНЕРСЬКІЙ ҐМІНІ СВЬОНТКИ

     З 02 по 05 лютого 2019 року відбулася робоча поїздка делегації Ямницької об’єднаної територіальної громади до партнерської ґміни Свьонтки Ольштинського повіту Вармінсько-Мазурського воєводства (Республіка Польща) з нагоди відкриття новозбудованої будівлі Публічної ґмінної Бібліотеки.

    До складу делегації увійшли заступник сільського голови Ямницької ОТГ Микола Зелінський, депутат Ямницької сільської ради ОТГ Ростислав Сьовко, завідувач бібліотеки с. Тязів Ямницької ОТГ Світлана Желюк і головний спеціаліст відділу проектів та програм місцевого самоврядування, перекладач Надія Криховецька. Усі витрати за проживання і перебування української делегації взяла на себе влада ґміни-партнера.

   Важливість визначної для Свьонток історичної події засвідчила велика кількість прибулих поважних гостей, серед яких зокрема депутат Сейму Речі Посполитої Уршуля Паславська, віце-маршалек Вармінсько-Мазурського воєводства Сильвія Яскульська, староста Ольштинського повіту Анджей Абако, війт ґміни Свьонтки Славомір Ковальчик, духовенство, місцева влада, депутатський корпус, ЗМІ, громадськість.

   Представленню сучасної бібліотеки передувало відкриття нової дороги в одному з житлових мікро-районів Свьонток, яке було реалізовано завдяки зусиллям місцевої влади та підтримці Євросоюзу. Представники влади та духовенства спільно перерізали символічну стрічку й урочисто відкрили дорожнє сполучення, довжиною 320 метрів, котре суттєво покращить умови життя тамтешніх мешканців, забезпечивши комфортний доїзд до будинків та спортивного майданчика неподалік. Така ініціатива польських колег є гарним прикладом успішного розвитку дорожньої інфраструктури населених пунктів ґміни.

    Після святкового відкриття нової дороги усі присутні спільною ходою пройшли до приміщення нової публічної бібліотеки, яка носить назву “Бібліотека на роздоріжжі культур, традицій і сучасності у Свьонтках”. Усіх присутніх та нову будівлю благословив пробощ парафії святих Косми і Даміана у Свьонтках о.Євгеніуш Бантушік. На початку урочистостей з нагоди відкриття Публічної Бібліотеки глядачам продемонстрували короткометражний фільм про те, як від ідеї до моменту завершення будівництва спільними зусиллями створювалось нове приміщення книгозбірні. Для керівника бібліотеки Галини Кір’єв, війта Славоміра Ковальчика та усіх, хто долучився до реалізації такого масштабного проекту, пролунало чимало вітальних слів і щонайкращих побажань.

  Привітала ґміну-партнера і делегація Ямницької ОТГ. Очільник делегації Микола Зелінський від імені голови Ямницької ОТГ Романа Крутого привітав польських колег із такою визначною історичною подією, побажавши добробуту, щастя, процвітання, успіхів, усестороннього розвитку і великої кількості вдячних відвідувачів. Делегати подарували для бібліотеки репродукцію колоритної картини із зображенням української берегині, а також комплект цікавих книг українською мовою, які обов’язково знайдуть своїх читачів, оскільки в Ольштинському повіті велика українська діаспора.

    Будівництво культурної окраси Свьонток тривало два роки. Нова Публічна Бібліотека вразила присутніх своєю інноваційністю, матеріально-технічним наповненням, просторістю, сучасним дизайном та послугами, які передбачені для відвідувачів різних вікових груп та адаптовані для людей з обмеженими можливостями. Цікаво, що сама двоповерхова будівля містить не лише книгосховище та читальні зали. Вона є своєрідним культурним комплексом, який поєднав у собі мистецькі зони для занять рукоділлям, різьбярством, керамікою, гончарством, шиттям і навіть кулінарною справою. Крім того, у приміщенні є куток для найменших відвідувачів, комп’ютерний зал, а ще просторий зал для засідань, який з легкістю за невеликий проміжок часу перетворюється на кінозал або ж місце проведення художніх виставок. За словами війта Славоміра Ковальчика, Публічна Бібліотека у Свьонтках щорічно займає призові місця на конкурсах державного рівня, а у Вармінсько-Мазурському воєводстві зберігає першість останні кілька років.  Реалізація польськими партнерами проекту нової Публічної Бібліотеки стала чудовою нагодою для української сторони перейняти досвід у сфері розвитку і збереження національних надбань та культурного потенціалу на рівні місцевого самоврядування.

    Завідувач бібліотеки с. Тязів Ямницької ОТГ Світлана Желюк та керівник Публічної Бібліотеки у Свьонтках Галина Кір’єв поспілкувалися і обмінялись набутим досвідом та інноваційними ідеями у сфері бібліотечної справи, а також обговорили можливість культурно-просвітницької співпраці між бібліотеками у майбутньому.

   Війт ґміни Свьонтки Славомір Ковальчик подякував делегації Ямницької громади за приїзд і висловив переконання, що міцна, скріплена Угодою про співробітництво, дружба між ґміною Свьонтки та Ямницькою об’єднаною громадою буде довготривалою.

    Українська делегація щиро вдячна владі ґміни Свьонтки за теплий прийом і сподівається на подальший успішний розвиток партнерських відносин, котрі через досвід іноземних колег несуть собою неоціненний потенціал для української сторони в напрямку європейського майбутнього.

ФОТОЗВІТ: