“ТЯЗІВ. ПАМ’ЯТЬ СЕРЦЯ” – ЖИВА ІСТОРІЯ СЕЛА (ВІДЕО)

   Першої весняної неділі у Будинку культури села Тязів було ніде яблуку впасти, адже вся громада зібралася разом великою дружньою родиною, щоби  відсвяткувати знакову для тязівчан подію – урочисту презентацію першої історичної книги про рідне село під назвою “Тязів. Пам’ять серця” авторства Тетяни Зарецької та Ірини Садули.

  Серед запрошених у залі – поважні гості: голова Ямницької об’єднаної територіальної громади Роман Крутий, представники депутатського корпусу Василь Ковальчук, Ігор Литвинець,  Василь Квасній, Андрій Сміжак, в.о. старости Тязева Василь Боднарчук, в.о. старости с. Сілець Інна Дейдей, духовенство, представники ЗМІ та громадськості.

  Головний концепт творчого дійства полягав у тому, щоби донести до глядачів живу історію найдавнішого на Прикарпатті населеного пункту, тому увазі присутніх було представлено театральну постановку “У тязівській криївці”, сценки тязівської хроніки за часів Легіону Українського Січового Стрілецтва та періоду боротьби Української Повстанської Армії.

   Ведучими мистецького вечора були самі автори Ірина Садула і Тетяна Зарецька, які протягом заходу знайомили зал зі сторінками історичного шедевру, висловлювали подяку усім, хто допомагав його творити та розповідали про сам процес від зародження ідеї до моменту, коли довелося вперше взяти до рук друковану книгу.

    Задум написати нарис про історію села Тязів у місцевої вчительки Ірини Садули виник давно, і коли вона почала втілювати ідею у життя, ініціативу взялася підтримати ще одна тязівчанка, журналістка Тетяна Зарецька. Поштовхом розпочати працю стало оголошення Ямницькою сільською радою ОТГ конкурсу проектів “Бюджет участі 2019 р.”, завдяки якому жителі громади мають змогу реалізувати власні ініціативи за кошти місцевого бюджету. Проект тязівчан “Книгам про Тязів бути!” став одним з переможців під час конкурсу, і отримав 25 тис. грн. на свою реалізацію. Проте цієї суми вистачало на невелику кількість примірників, відтак, за сприяння керівництва громади, додатково з сільського бюджету було виділено 27 тис. грн. для випуску книги більшим накладом.

    “Тязів. Пам’ять серця” налічує 15 розділів з додатками, вона охопила деякі події в історичному зрізі від княжої доби до сьогодення, і містить наповнення, яке авторам вдалося зібрати за час її написання: спогади жителів, інформацію архівних джерел, вірші місцевих поетів та автентичні світлини із зображенням відомих людей-тязівчан, а також побуту, подій і всього того, чим періодично жив Тязів від моменту свого зародження.

  На початку урочистого вечора зі словами благословення та вдячності авторам виступив настоятель тязівської парафії Архистратига Михаїла о. Дмитро Кубацький.

  До вітального слова було запрошено також голову Ямницької об’єднаної територіальної громади Романа Крутого. Він поздоровив Ірину Садулу і Тетяну Зарецьку з виходом книги про історію Тязева.

  “Дуже знаково, що Тязів відтепер має надруковану власну історію, адже небагато сіл сьогодні можуть похвалитися таким досягненням”, – зазначив очільник громади.

   Сільський голова також подякував кожному, хто долучився до написання праці,  у яку було вкладено багато енергії та сил, і вручив авторкам матеріальну винагороду за їх творчий доробок, побажавши не зупинятися на досягнутому.

   “Сподіваюсь, це не остання книга, адже Тязів багатий на культурні звичаї і традиції, тому ще є про що писати. Спільними зусиллями ми будемо підтримувати такі ініціативи і втілювати їх у життя”, – сказав Роман Крутий.

  Привітав односельчан і в.о. старости Василь Боднарчук, подякувавши за пророблену колосальну роботу, яка вилилася у надзвичайно важливу для тязівської громади культурно-історичну спадщину.

  Творчий вечір живої історії Тязева супроводжувався гармонійно вплетеними мистецькими виступами за участі аматорів будинку культури та демонстрацією на великому екрані давніх світлин, що стали частиною друкованого літопису села. Для присутніх у залі співали хор “Родина” (“Пісня про Тязів”), ансамбль “Яворина” (“Ой ти, місяцю…”), подружжя Садулів (“В горах грім гуде”), дует “Намисто” (“Три браття з Прикарпаття”), жіночий ансамбль “Оберіг” (“Йшли селом партизани”).

   Свої неповторні вірші, що також були вміщені на сторінках творчого здобутку, зачитувала талановита поетеса, тязівчанка Віра Вівчаренко.

   Привітала Тетяну та Ірину з успішним творчим дебютом завідувач місцевої бібліотеки Світлана Желюк, яку сміливо можна назвати “хрещеною мамою” історичної книги про Тязів, адже вона протягом усього періоду робочого процесу допомагала збирати матеріали для наповнення книги, додавши чималу матеріальну базу, яку вдалося віднайти на полицях книгозбірні.

  Багато теплих слів вдячності було сказано авторам того вечора і всі, хто хотів виступити, почергово підходили до мікрофона. Не залишився поза увагою ще один знаковий момент вечора – за дорученням Координаційної ради зі вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН-УПА, під час презентації книги нащадкам тязівських упівців було вручено відновлені нагороди їхніх славних пращурів. Золотий хрест бойової заслуги 1-го класу, яким колись відзначили старшого вістуна УПА Миколу Литвинця (псевдо “Комар”), було вручено його внучатому племіннику Василю Греську. А бронзовий хрест бойової заслуги, яким було відзначено поручника УПА Михайла Петраша (псевдо “Явір”), вручили його онукові Оресту Маланюку.

   Наприкінці заходу наймолодших гостей чекала вікторина із запитаннями про історію Тязева. Діти складали на сцені пазл-світлину зимового пейзажу 1917 р., за що отримали пряники із написом назви книги. Наостанок Тетяна Зарецька та Ірина Садула мали за честь обдарувати друкованими екземплярами запрошених гостей і тязівчан, котрі найбільше допомагали їм у процесі написання книги. Крім того, ведучі вечора вручили портрети тязівських героїв їхнім родичам, а також фото-колажі для Тязівської гімназії, будинку культури, бібліотеки і церкви.

   Автори висловлюють щиру вдячність голові Ямницької сільської ради ОТГ Роману Крутому, в.о. старости села Василю Боднарчуку і депутату Василю Ковальчуку за сприяння й підтримку у процесі видання книги про історію Тязева. Велика дяка усім, хто вклав свою лепту у народження історично важливого шедевру, зокрема жителям села та відомим історикам: Петру Ганцюку (науковий консультант проекту, наставник, автор передмови), буковинцю Дмитру Проданику (дослідник, документаліст, надав унікальні архівні матеріали) та Тарасу Гладенькому (дослідник-колорист, зробив  професійну колоризацію світлин тязівських героїв).

   Робота над великим творчим дітищем під назвою “Тязів. Пам’ять серця” тривала сім місяців, і копітка праця двох тендітних жінок вилилася у великий культурно-історичний спадок на 520 сторінок, котрий відтепер для тязівчан буде третьою книгою у домі після Біблії та Кобзаря…

  Вітаємо жителів Тязева зі знаковою подією, а авторам бажаємо наснаги, сил, творчого натхнення і продовжувати справу дослідження історії рідного села.

ФОТОЗВІТ:

ВІДЕО:

Відео комунального підприємства “ТЕЛЕРАДІООРГАНІЗАЦІЯ “ТИСМЕНИЦЯ“