СТАТИСТИКА НЕВТІШНА!!!

   Попри неодноразові застереження рятувальників та керівництва Ямницької ОТГ, мешканці громади продовжують масово палити суху траву. Лише з початку березня державний пожежно-рятувальний пост (с. Ямниця) ліквідував 14 пожеж сухої трави на загальній площі 5,3 га, які мали місце на території Ямницької ОТГ, а саме:

  • с. Ямниця – 5
  • с. Павлівка – 5
  • с. Сілець – 4

   Такі стихійні весняні підпали неодноразово призводили до виникнення лісових пожеж, загорань будинків та транспортних засобів. За словами рятувальників, локалізувати загоряння та гасити пожежу сухої трави на відкритих територіях непросто, оскільки швидкість поширення вогню висока, особливо у вітряну погоду. Більшість загорянь спричинені, переважно, паліями та недбалими господарями.

   Виїзди на гасіння загорянь сухої трави завдає чималих матеріальних втрат. Страждає від таких випадків і навколишнє середовище. Ще один украй небезпечний фактор спалювання сухої трави – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння сухостою дуже небезпечно. Та найстрашнішим випалювання трави є у зоні міста, де на ґрунті і рослинах осідають важкі метали. Вдихаючи дим, люди отруюють свій організм. На сільських полях можуть вигоряти залишки отрутохімікатів, які використовують для обробки ґрунтів чи рослин. Небезпечні продукти згоряння вітер здатен переносити на великі відстані.

  Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства, а саме:

  1. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»;
  2. Закон України «Про охорону атмосферного повітря»;
  3. Закон України “Про охорону земель”;
  4. Закон України «Про благоустрій населених пунктів»;
  5. Закон України “Про рослинний світ”;
  6. Закон України “Про тваринний світ”;
  7. Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій;
  8. Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України.

   Чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави у місті та на присадибних ділянках і передбачає штрафи за порушення цієї заборони. У законодавстві немає передбачених норм про дозвіл спалювання листя і сухої трави. Існує як мінімум дві екологічні альтернативи спалюванню – закопування та компостування.

Штрафи за спалювання листя та сухої трави.

   Згідно зі ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності винні особи будуть притягуватись до адміністративної відповідальності. За самовільне випалювання рослинності або її залишків накладається штраф: на громадян – від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 грн до 340 грн), на посадових осіб – від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн до 1190 грн).

   Відповідно до ст. 152 КУпАП, штраф за багаття для громадян становить 340-1360 грн., а для посадових осіб і підприємств – 850 – 1700 грн. Крім того, місцева влада має право приймати додаткові рішення про неприпустимість розведення багать.

Куди звертатися, якщо палять листя та суху траву?

– до пожежників (тел. 101)

– у поліцію (тел. 102)

Патруль виїжджає на виклик і складає протокол про адміністративне порушення. Подбайте про фотофіксацію факту порушення. Після прибуття поліції наполягайте, щоб був складений протокол про адмінправопорушення. Бажано, щоб його підписали свідки. Складений протокол теж краще сфотографувати. Проконтролюйте, щоб поліція в триденний термін направила протокол на розгляд адмінкомісії, яка зобов’язана в 15-денний термін розглянути справу і накласти штраф на порушника.
до інспектора з благоустро території, який також має право складати протокол про адміністративне порушення.

    Будьте пильними та уважними до себе й оточуючих. Не дозволяйте своїм близьким і знайомим проводити спалювання сухої рослинності та сміття. Почнімо насамперед кожен особисто формувати свою свідомість і культуру ставлення до навколишнього середовища.

Давайте разом запобігати вогняному лиху!