ЯМНИЦЬКА ОТГ ЗАЛИШАЄТЬСЯ У “ЧЕРВОНІЙ” ЗОНІ ЕПІДЕМІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

    03 вересня 2020 р. на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було переглянуто та оновлено рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

     Місто Івано-Франківськ та Тисменицький район, а відтак і Ямницька ОТГ, залишаються у “червоній” зоні ще на два тижні. Новий розподіл встановлено на 14 днів, і він почне діяти з понеділка 00.00 год. 07 вересня 2020 р.

Шановні мешканці!

   В Україні за останню добу зафіксували новий антирекорд 2723 нових випадки інфікування коронавірусом. У Ямницькій ОТГ, зокрема, зафіксовано 98 випадків.

  Вкотре нагадуємо про дотримання усіх протиепідемічний заходів, санітарно-гігієнічних норм та правил, щоби не допускати поширення небезпечного захворювання. Основними профілактичними засобами  від інфікування коронавірусом  є носіння чистої маски та систематичне дотримання правил особистої та загальної  гігієни (миття, дезінфекція рук, дезобробка приміщень).

   Як правильно користуватись медичною маскою

    Вдягайте, носіть та викидайте використані маски правильно! Вдягніть маску, якщо Ви: чхаєте, кашляєте; здійснюєте догляд за особами, що можуть бути чи є заражені коронавірусною інфекцією; перебуваєте в приміщені та не можете дотримуватися соціальної відстані – 2 м. Вдягаючи маску, не варто забувати про ретельне миття рук милом чи обробку їх спиртовмісними (не менше 60%) антисептиками. Правильно розташуйте маску внутрішньою стороною до обличчя. Зафіксуйте пластинку на переніссі. Гумки затягніть за вуха. Розтягніть та розташуйте маску так, щоб були вкриті ніс та рот. Одягніть маску щільно, щоб практично не було зазору між маскою та обличчям. Не доторкайтеся до маски під час її носіння, оскільки маска просякає частками, що містять слиз, мікроби та віруси – таким чином маска сама стає джерелом інфекції. Найбільш ефективною медична маска є в перші 30-60 хвилин носіння, в міру забруднення та просякнення вологою маска перестає бути ефективною. Не варто носити  маску довше, ніж 2 год. Обережно, беручи маску за гумові фіксатори, знімаємо та кладемо в пластиковий пакет та  викидаємо до смітника, що закривається. Обов’язково не забудьте помити руки з милом та продезінфікувати їх антисептиками для рук.

    Варто пам’ятати, що коронавірус, окрім як через вдихання повітря від хворого, може потрапити через брудні руки на слизові оболонки очей, носа чи рота, тому рекомендація мити руки та не торкатися руками так званої Т-зони (тобто очі, ніс і рот) є надзвичайно дієвим способом захисту. Часто й ретельно мийте руки милом, як мінімум 20-30 секунд. Витирайте одноразовими паперовими рушниками. У разі неможливості помити руки користуйтеся дезінфікаторами, рідкими антисептиками для рук (із вмістом 70% етилового спирту). Уникайте тісного контакту з хворими людьми. У чергах дотримуйтеся прийнятної відстані 2 м, найбільш безпечна дистанція один до одного – 3 м. Якщо відчуваєте ознаки застуди, не відвідуйте громадські місця, лікуйтеся вдома, пам’ятайте про самоізоляцію.

   У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації та стрімким зростанням показника захворюваності на коронавірусну хворобу серед населення Ямницької об’єднаної територіальної громади, вкотре наголошуємо на необхідності обов’язкового дотримання усіх карантинних обмежень.

 Візуалізацію поточних епідемічних показників на рівні  районів та міст обласного значення можна переглянути за наступним посиланням на сайт Центру громадського здоров’я МОЗ України

    Залишайтеся у безпеці і будьте здорові!