ВІДТЕПЕР У “ЧЕРВОНІЙ” ЗОНІ ПОТРІБНО НОСИТИ МАСКУ У ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЯХ

    Відповідно до Постанови Уряду від 22.03.2021 р. №230 “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. № 1236”, розширено перелік карантинних обмежень. В постанові йдеться про заборону “перебування на територіях загального користування без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно”.

    Зокрема, у “червоній” зоні карантину заборонено перебувати без масок та респіраторів на територіях загального користування. Вимога стосується лише тих місць, де немає можливості дотримуватися соціальної дистанції у півтора метра (зупинки громадського транспорту, дитячі та спортивні майданчики, парки, сквери, кладовища та ін.).

   За порушення карантинних обмежень щодо носіння засобів індивідуального захисту передбачений штраф від 170 до 255 грн.

 Шановні жителі Ямницької територіальної громади!

    Вкотре нагадуємо про дотримання усіх протиепідемічний заходів, санітарно-гігієнічних норм та правил, щоби не допускати поширення небезпечного захворювання. Основними профілактичними засобами від інфікування коронавірусом є носіння чистої маски та систематичне дотримання правил особистої та загальної  гігієни (миття, дезінфекція рук, дезобробка приміщень). Бережіть себе та своїх близьких!

   Як правильно користуватись медичною маскою?

    Вдягайте, носіть та викидайте використані маски правильно! Вдягніть маску, якщо Ви: чхаєте, кашляєте; здійснюєте догляд за особами, що можуть бути чи є заражені коронавірусною інфекцією; перебуваєте в приміщені та не можете дотримуватися соціальної відстані – 2 м. Вдягаючи маску, не варто забувати про ретельне миття рук милом чи обробку їх спиртовмісними (не менше 60%) антисептиками. Правильно розташуйте маску внутрішньою стороною до обличчя. Зафіксуйте пластинку на переніссі. Гумки затягніть за вуха. Розтягніть та розташуйте маску так, щоб були вкриті ніс та рот. Одягніть маску щільно, щоб практично не було зазору між маскою та обличчям. Не доторкайтеся до маски під час її носіння, оскільки маска просякає частками, що містять слиз, мікроби та віруси – таким чином маска сама стає джерелом інфекції. Найбільш ефективною медична маска є в перші 30-60 хвилин носіння, в міру забруднення та просякнення вологою маска перестає бути ефективною. Не варто носити  маску довше, ніж 2 год. Обережно, беручи маску за гумові фіксатори, знімаємо та кладемо в пластиковий пакет та  викидаємо до смітника, що закривається. Обов’язково не забудьте помити руки з милом та продезінфікувати їх антисептиками для рук.