ДОРОГА ДО ВИТОКІВ

    У неділю 11 квітня 2020 р. у Ямниці відбулася презентація книги священнослужителя парафії Святого Миколая, отця Ореста Смицнюка “Дорога до витоків”, присвячена духовним джерелам ямницької землі.

   Знакову для громади духовно-мистецьку подію відвідали сільський голова Роман Крутий, депутати громади, меценати, представники духовенства, родина, колеги та друзі автора, а також  ямничани і гості села. Модерували захід митрофорний протоієрей  о. Богдан Курилів, заслужена журналістка України Наталія Асатурян, та журналіст часопису “Слово”, співавтор книги Галина Литвин.

    Написання книги – це копітка праця, у яку автор вкладає душу, і котра вимагає збору матеріалів, чимало годин роботи над вивченням багатьох архівних документів, великої затрати сил та енергії, доки увесь напрацьований і синтезований матеріал віднайде своє належне місце на друкованих сторінках.

    Кольорове ілюстроване видання “Дорога до витоків” містить п’ять розділів. Передмова та перший розділ знайомлять читача з постаттю самого автора, давніми легендами, історичними фактами про село, а також славним ямницьким родом Смицнюків, адже отець Орест є одним із нащадків Івана Смицнюка – відомого героя і борця за волю та права ямничан. Сторінки другого розділу є ретроспекцією у часи періоду будівництва церкви с. Ямниця, перших згадок про храм в архівних документах, пережитого періоду воєнних лихоліть і підпілля, аж до моменту повернення святині у лоно УГКЦ. Третій розділ розповідає про священнослужителів храму, їхню діяльність та роль у житті ямницької громади. Зокрема, описаний стан парафії у різний час відкриває читачеві колорит життя тогочасного села. Чимало сторінок присвячено також життю духовної спільноти парафії церкви Святого Миколая в умовах сучасності. Четвертий і п’ятий розділи розповідають про саму святиню. Автор подає архівні документи, креслення та фото храму у давнину, описує його сакральну архітектуру, історію церковних дзвонів. В деталях представлено зокрема, екстер’єр та інтер’єр святині, розписи, вітражі, історія образів, іконостасу, Престолу та церковних меблів. У кожному розділі книги відчутна присутність самого автора, виявлена у релігійних розважаннях про цінність сакрального та важливість духовного у людському житті.

    Під час зустрічі отець ділився з присутніми думками та цікавими розповідями про процес створення свого дослідження. Знаково, що презентація відбувалася у стінах самої святині, відтак присутні мали змогу побачити елементи інтер’єру церкви на власні очі і почути з вуст автора деталі щодо їхньої історії.

   Наприкінці презентації о. Орест щиро подякував кожному, хто причинився до написання його творчої праці. Після чого він залюбки підписував і дарував гостям свою книгу. А потім усі разом зробили спільні фото на згадку про мистецьку зустріч. 

   Книга “Дорога до витоків” стала неабияким вкладом в історію досліджень Ямниці, збереження історичної пам’яті про село та її сакральне мистецтво. Попри те, що тираж видання обмежений, кожен охочий матиме змогу погортати його сторінки, завітавши до бібліотеки у Ямницькому ліцеї.

   Отець Орест Смицнюк висловлює щиру вдячність керівництву Ямницької сільської ради та депутатському корпусу громади за сприяння і підтримку у реалізації його творчої наповненої духовно праці про село Ямниця та сакральне мистецтво його головної окраси – церкви.

ФОТОЗВІТ: