ЛАУРЕАТИ КОНКУРСУ “СТЕЖКАМИ ІВАНА СМИЦНЮКА” УДОСТОЄНІ ПОЧЕСНИХ НАГОРОД

    У неділю 04 квітня 2021 р. у Ямниці відбулися заходи на вшанування народного героя Івана Смицнюка. Саме у 2020 році виповнилося 250 років від дня народження ямничанина, який двічі пішки ходив до Відня відстоювати права та свободи своїх односельців, а на третій раз загинув мученицькою смертю 03 квітня 1843 року від рук панських гайдуків.

    Учасниками заходів були сільський голова Ямницької територіальної Роман Крутий, депутати Ямницької ТГ, депутат обласної ради Роман Ткач, депутат районної ради Наталія Винник, начальники відділів апарату сільської ради, громадські діячі, представники духовенства, активісти, засоби масової інформації.

  Після ранкового Богослужіння на парафії Святого Миколая у Ямниці, митрофорний протоієрей о. Богдан Курилів, о. Ярослав Рожак, о. Василь Смицнюк та о. Орест Смицнюк відслужили поминальну панахиду за полеглим народним воїном.

 

   Опісля у Ямницькому ліцеї відбулася церемонія нагородження  лауреатів конкурсу “Стежками Івана Смицнюка”.

   З вітальним словом перед присутніми виступив очільник територіальної громади Роман Крутий. Він наголосив на важливості проведення даного конкурсу і вшанування героя Ямниччини – Івана Смицнюка, як людини з великої букви, котра віддала у жертву своє життя у боротьбі за правду на благо своїх односельців. Сільський голова висловив вдячність переможцям за проявлені старання та неабияку креативність при створенні їхніх робіт, а також подякував учасникам, кваліфікованому журі та усім, хто долучився до проведення творчого конкурсу.

  Роман Крутий та Роман Ткач вручили переможцям грамоти, подяки і знак лауреата конкурсу у трьох номінаціях: “Поетичний твір про Івана Смицнюка”, “Прозовий твір про Івана Смицнюка” та “Твір образотворчого або візуального мистецтва про Івана Смицнюка”. У майбутньому, з покращенням пандемічної ситуації, переможців конкурсу очікує головний приз – поїздка до Відня “Стежками Івана Смицнюка”,  яка дозволить пройтися тією дорогою народного героя, котрою пройшов він сам у боротьбі за справедливість для своєї громади.

    Голова журі конкурсу Роман Ткач, історик-краєзнавець Ігор Дейчаківський, прямі нащадки славного борця за волю о. Василь Смицнюк та о. Орест Смицнюк, а також переможець конкурсу Анатолій Лесів у своїх виступах наголосили на значущості збереження пам’яті про унікальну історичну постать Івана Смицнюка, котрий став прикладом мужності, героїзму і нескореності вкраїнського духу, виборюючи свободу для усіх прийдешніх поколінь ямничан.

  Крім того, увазі присутніх було представлено відео-фрагмент виступу академіка Володимира Грабовецького, який за свого життя чимало історичних досліджень присвятив ямницькому герою, в рамках відзначення у травні 2005 р. 100-річчя з нагоди відкриття пам’ятника на могилі Івана Смицнюка.

    На завершення дійства присутні мали змогу переглянути виставку робіт переможців, а також зробили спільне пам’ятне фото.

ФОТОЗВІТ:

Відео комунального підприємства “ТЕЛЕРАДІООРГАНІЗАЦІЯ “ТИСМЕНИЦЯ“