26 ЛИСТОПАДА ВШАНОВУЄМО ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ

   Щороку у четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів в Україні – трьох страшних періодів історії української нації у ХХ столітті (1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 рр.), коли мільйони українців шляхом голодної смерті були цілеспрямовано принесені у жертву російським режимом. У 2022-му пам’ятна дата припадає на 26 листопада.

   Наймасштабнішим став голодомор 1932-1933 років – здійснений радянською владою геноцид українського народу. Кількість жертв Голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, коливається від 3 до 7 мільйонів осіб. Деякі дослідники називають й більші цифри. Терор голодом – свідома та цілеспрямована політика сталінського режиму, внаслідок якої штучним голодом було винищено цілі села українських сільських родин, які становили основу нації і були головними носіями української ідентичності.

   Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України. Через дев’яносто років після Голодомору московська орда знову прийшла тероризувати нашу націю та нищити українську ідентичність. В умовах складного воєнного часу вшануймо пам’ять убитих голодом Загальнонаціональною хвилиною мовчання, яка пройде о 16:00 за київським часом, та засвітімо свічу пам’яті  у наших вікнах як вияв скорботи за загиблими у час геноциду.

   Вірмо в перемогу України й будьмо готовими докласти зусиль, щоб геноциди в історії нашої нації більше не повторювалися.

   Слава Україні! Героям Слава!

Голова Ямницької територіальної громади

Роман Крутий