ЯМНИЦЬКИХ ГЕРОЇВ ПОСМЕРТНО НАГОРОДЖЕНО ПОЧЕСНИМИ ВІДЗНАКАМИ

  25 квітня 2023 р. загиблих Героїв із с. Ямниця Володимира Катамая та Володимира Савчака відзначено державною нагородою України – Орденом “За мужність” ІІІ ступеня (посмертно) за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України. Нагородження відбулося в Обласній військовій адміністрації під час зустрічі з головою ОВА Світланою Онищук. До вручення почесних відзнак було запрошено родини полеглих Захисників.

  Також 31 березня 2023 р. полеглих Героїв ямничан Андрія Зуб’яка та Володимира Савчака нагородили відзнакою Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської облради –  медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” (посмертно) за сумлінну службу у Збройних силах України, вірність військовій присязі, особисту мужність, самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України при відсічі збройної агресії рф. Нагороди було вручено родинам полеглих Захисників у Меморіальному сквері Івано-Франківська під час церемоніалу “Дзвін пам’яті” на вшанування Героїв України, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність нашої держави.

  Володимир Катамай ще у 2015 р. під час 4-ї хвилі мобілізації, не чекаючи повістки, сам з’явився у військкомат та розпочав службу в лавах ЗСУ в зоні проведення АТО/ООС. З того часу служба перестала бути “покликанням” і стала його життям. Будучи старшим сержантом, Володимир Катамай служив на передовій командиром відділення зенітно-ракетного взводу механізованого батальйону однієї з військових частин. 23 квітня 2022 р. серце нашого земляка зупинилося внаслідок бойового зіткнення та масованого артилерійського обстрілу неподалік м. Попасна.

  Андрій Зуб’як став на захист України ще з 2015 року в зоні проведення АТО/ООС. Після початку повномасштабної війни захисник з першого дня взяв до рук зброю і пішов до лав ЗСУ захищати свою Державу від окупанта. Будучи молодшим сержантом, Герой служив старшим навідником гранатометного відділення протитанкового взводу однієї з військових частин. 01 червня 2022 р. серце нашого земляка перестало битися від атаки ворожих військ поблизу с. Покровське Донецької області.

  Володимир Савчак з початком повномасштабного вторгнення рф у березні 2022 р. став на захист Батьківщини. Служив на передовій оператором мотопіхотної роти мотопіхотного батальйону однієї з військових частин. Життя ямничанина трагічно обірвалося 19 червня 2022 р. внаслідок артилерійського обстрілу, завданого російськими військами поблизу населеного пункту Врубівка Луганської області.

  “Володимир Катамай, Андрій Зуб’як та Володимир Савчак у числі перших ямницьких Героїв, кого забрала в нас ця жорстока війна. Вони віддано боронили Україну до останнього подиху, і ми завжди будемо знати й пам’ятати про їхні подвиги… – зазначив голова Ямницької територіальної громади Роман Крутий.